Čamdžija: Djeca u RS-u ni ove školske godine neće izučavati bosanski jezik

On je pozvao resorno ministarstvo da urgentno riješi pitanje prava pohađanja nastave na bosanskom jeziku te, kako je naveo, prestane vrijeđati, ponižavati i diskiminisati povratničku djecu.

“Pozivam OSCE, Delegaciju EU i zemlje članice PIC-a da izvrše pritisak na Vladu RS-a kako bi se zaustavilo krešenje osnovnih ljudskih prava povratničkoj populaciji, odnosno Bošnjacima kao konstitutivnom narodu na prostoru cijele Bosne i Hercegovine”, istakao je Čamdžija.

Zabranom izučavanja bosanskog jezika u školama u RS-u, kako je naveo, vlast želi Bošnjake u bliskoj budućnosti svesti na bezimenu skupinu, bez jezika, koji se naziva bosanski, bez nacije sa imenom Bošnjaci, bez države sa imenom Bosna i Hercegovina.

Podsjeća da u entitetskom ustavu stoji da su: „Službeni jezici RS: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a službena pisma ćirilica i latinica, kao i da Ustav definiše da se „građaninu garantuje sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti i kulture i pravo upotrebe svog jezika i pisma.“.

“Ministarstvo prosvjete, tzv. tvorbenim pravilima srpskog jezika, jezik srpskog naroda naziva srpskim jezikom, a bosanski jezik naziva bošnjačkim, odnosno jezikom bošnjačkog naroda. Bošnjaci u RS-u, a u ovom slučaju bošnjačka djeca u školama, na udaru su diskriminacije, segregacije, aparthejda i svih drugih destruktivnih aktivnosti i političkog nasilja vlasti u RS-u, kojima se želi Bošnjacima staviti do znanja da su nepoželjni u tom entitetu i da će učiniti sve da im još više otežaju ionako težak povratnički život te da trebaju napustiti RS”, naveo je Čamdžija.

Bosanski jezik je, podsjeća, međunarodno priznat i poznat i izučava se širom svijeta – u SAD-u, Njemačkoj, Turskoj i mnogim drugim zemljama, pa čak i u Republici Srbiji, gdje već godinama bošnjačka djeca normalno izučavaju bosanski jezik.

“Samo u entitetu RS je na snazi politika koja ne poštuje pravo na različitost i činjenicu da ljudi imaju ustavno pravo da se zovu kako žele i da svoju vjeru i jezik sami određuju. Bošnjaci su se izjasnili o imenu svoga jezika pa podsjećam vlasti u RS da se, po popisu iz 2013. godine, jezik kojim govori 52 posto građana u Bosni i Hercegovini, zove bosanski jezik”, dodao je on.

Kako kaže, BiH je zemlja u kojoj možemo normalno živjeti jedino uz međusobno uvažavanje, a sve ostalo vodi u političku, ekonomsku, pravnu i svaku drugu nestabilnost sa podizanjem tenzija i stvaranjem ambijenta konflikata.

klix