Ljekari u KS-u stupili u štrajk, primaju samo hitne slučajeve

Doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo jutros su počeli generalni štrajk sa jednim zahtjevom – da Vlada Kantona Sarajevo ispoštuje kolektivni ugovor, koji je potpisan 8. novembra 2017. godine, a koji, kako navode, Vlada izbjegava da provede.

Ljekari poručuju kako će obustava rada trajati do ispunjenja zahtjeva, dok iz Vlade KS naglašavaju da nema novca za njihove zahtjeve.

Izet Hočko, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, kazao je kako traže da se provede dinamika povećanja koeficijenata za doktore medicine i stomatologije do kraja ove godine.

Dogovoreno je da sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore s Vladom KS radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali Vlada, tvrde iz sindikata, to ne poštuje.

“Nemamo potrebe da razgovaramo ministricom zdravstva Zilhom Ademaj, koja ni ranije nije dolazila na zakazane sastanke. Zato ćemo štrajkovati sve do ispunjenja jedinog našeg zahtjeva, a to je da se ispoštuje potpisani kolektivni ugovor”, rekao je Hočko.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizovati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

federalna.ba/Onasa