Više od 30 posto autobusa u RS je neispravno

U Ministarstvu ističu da se akcija tradicionalno provodi pred početak školske godine.

Vanrednim tehničkim pregledom 273 autobusa u Republici Srpskoj utvrđeno je da ih je 30 posto saobraćalo s nekom vrstom neispravnosti, najčešće na kočionom sistemu, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Preventivna akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa provedena je od 20. avgusta do 3. septembra, a autobusi su pregledani na 32 stanice za tehnički pregled u Republici Srpskoj.

– Od ukupnog broja pregledanih nedostaci su utvrđeni na 81 autobusu. Kod 55 vozila neispravnosti su se odnosile na kočioni sistem, kod 26 na uređaje za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, kod 13 na sistem za upravljanje i kod 18 na elemente vješala, osovine i točkove. Oprema je nedostajala na tri autobusa – navode u Ministarstvu.

Svi autobusi su upućeni na otklanjanje uočenih nedostataka, nakon čega će ponoviti tehnički pregled.

U Ministarstvu ističu da se akcija tradicionalno provodi pred početak školske godine.

– Troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile su stanice za tehnički pregled, a ove godine akciji se odazvalo 58 stanica koje su registrirane za tehnički pregled autobusa, kao i 49 prijevoznika-vlasnika vozila – navedeno je u saopćenju.

Osim Ministarstva saobraćaja, akciju su provodili Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske.

Srna