Građani mogu prijaviti neregularnosti: Nuđenje novca u zamjenu za glas je kažnjivo

Bitan segment izbora su upravo građani koji, osim što glasaju, mogu biti posmatrači i prijavljivači neregularnosti tokom cijele izborne kampanje.

Zvanična izborna kampanja počinje 7. septembra, a od tog dana Koalicija Pod lupom će imati raspoređene svoje posmatrače koji će posjetiti blizu 500 predizbornih skupova političkih subjekata i izvještavati o tenzijama, govoru mržnje, organizovanom prijevozu učesnika, zabranjenim i nedozvoljenim aktivnostima, poklonima, besplatnoj hrani i besplatnom piću, zloupotrebi javnih resursa i dominantnim temama. Pratit će se i rad medija.

To mogu činiti i građani. Pod izborne nepravilnosti koje trebate prijaviti spadaju situacije kao što su zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanje (nuđenje zaposlenja ili prijetnja otkazom u zamjenu za glas, pokloni, prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti), pojavljivanje imena preminulih osoba na biračkim spiskovima, veći broj prijava i odjava prebivališta građana u općinama s ciljem manipulacije izbornom voljom građana i utjecajem na izborni rezultat.

Kako se navodi u vodiču Koalicije Pod lupom, najčešće izborne nepravilnosti su trgovina mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata, zloupotreba javnih resursa u političke javne svrhe, utjecaj na volju birača, glasanje umjesto drugoga, dopisivanje glasova…

Direktor Koalicije Pod lupom Dario Jovanović pozvao je sve građane da prijave nepravilnosti Centralnoj izbornoj komisiji ili Koaliciji Pod lupom u roku od 24 sata. Prigovor se podnosi na obrascu koji je propisao CIK BiH u dva primjerka. Nepravilnosti možete prijaviti i ovoj organizaciji putem njihove web stranice, besplatnog telefona 080 05 05 05 ili u jednom od sedam regionalnih ureda Koalicije Pod lupom.

“Koalicija Pod lupom ima 63 dugoročna posmatrača u 143 općine i grada u BiH. Na izborni dan planiramo angažovati 4.000 građanskih, nestranačkih posmatrača izbora. Dugoročni posmatrači su do sada poslali 715 izvještaja o predizbornom periodu i održali 1.750 različitih sastanaka s akterima izbornog procesa. Dugoročno posmatranje izbora sastoji se od: posmatranja rada i sjednica lokalnih izbornih komisija, posmatranja aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom i poštivanja rokova, posmatranja izbornih nepravilnosti te praćenja medijskog izvještavanja”, kazao nam je Jovanović.

Već sada su uočili neke nepravilnosti u radu lokalnih izbornih komisija, o čemu su ranije obavijestili javnost.

Tu su i prijetnje, kupovina glasova, zloupotreba položaja javnih službenika koji su otvoreno radili u kampanji političkih subjekata ili otvoreno podržavali, zloupotreba javnih resursa i neažurirani birački spiskovi na kojim se pojavljuju imena umrlih osoba.

Iz Koalicije Pod lupom podsjetili su da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama ili na drugi način angažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno:

– Nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnostima političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata u izbornom procesu

– Ometati skupove drugih političkih stranaka, odnosno subjekata, uz prijetnju i pokazivanje oružja ili na drugi način ili poticati druge na takve aktivnosti

– Obećavati novčane nagrade s ciljem dobijanja podrške birača ili prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata

– Poticati na glasanje osobe koje nemaju pravo glasa

– Poticati osobe da glasaju više puta na istim izborima ili da glasaju u ime druge osobe

– Sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima

– Koristiti jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge oblike komunikacije koji mogu tako djelovati

– Lažno se predstavljati u ime bilo kojeg političkog subjekta

– Koristiti domaća i međunarodna sredstva komunikacije s ciljem utjecaja na birače.

Sve ovo možete prijaviti kao običan građanin i doprinijeti pravičnijem izbornom procesu i promjenama koje vode ka boljem demokratskom društvu.
klix.ba