Ukupno 15 kandidata u izbornoj utrci za Predsjedništvo BiH, dva manje nego 2014.

Na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini ukupno je 15 kandidata za članove državnog predsjedništva. Od tog broja njih šest kandidiralo se za člana Predstavništva iz bošnjačkog, pet za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda i četiri za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva kandidati su Mirsad Hadžikadić uime Platforme za progres, Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost – SBB), Senad Šepić (Nezavisni blok – NB), Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH).

Na ovim izborima za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH borit će se Jerko Ivanković-Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak), Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH), Boriša Falatar (Naša stranka), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (Demokratska fronta – DF).

Građani s prebivalištem u Republici Srpskoj za svog predstavnika u Predsjedništvu BiH birat će između Mirjane Popović (Srpska naredna stranka – SNS), Mladena Ivanića (Savez za pobjedu), Milorada Dodika (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Gojka Kličkovića (Prva srpska demokratska stranka – Prva SDS).

Na prošlim općim izborima, održanim u oktobru 2014. godine, bilo je ukupno 17 kandidata. Bilo je 10 kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, četiri za hrvatskog člana i tri kandidata su se borila za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Opći izbori zakazani su za 7. oktobra, a danas je počela i zvanična predizborna kampanja koja će trajati do 6. oktobra u 7 sati kada nastupa predizborna šutnja.

(FENA)