Danas je Međunarodni dan pismenosti

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966.godine. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. septembra, a Bosna i Hercegovina ga ove godine dočekuje sa 2,82 posto nepismenog stanovništva, što su podaci popisa 2013. godine.

Prema posljednjem popisu u BiH ima 36,2 posto kompjuterski pismenog stanovništva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, da bi Bosna i Hercegovina bila u mogućnosti da prati standarde Evropske unije i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja.

Trenutno se u BiH sprovode programi koji omogućuju odraslim osobama završetak osnovne škole što će svakako dijelom dovesti do smanjenja nepismenosti.

Treba naglasiti i činjenicu da, iako se radi na podizanju svjesti o još uvijek prisutnom problemu nepismenosti i promovisanju programa naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja odraslih, još uvijek postoji nezainteresovanost određene populacije za opismenjavanje kao što su pripadnici treće životne dobi i žene domaćice u ruralnim sredinama, rekli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je s obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine.

Prema podacima UNESCO-ovog Instituta za statistiku 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje nepismeno a dvije trećine tog broja čine žene. U nekim zemljama nepismenom se smatra osoba koja ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ona koja ne zna ni čitati ni pisati.

U praksi, međutim, prevladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i (povremeno) računanja, kombinovano sa definisanjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.