Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC u Sarajevu od 21. do 25. septembra

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC je međunarodni festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a bit će održan u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018.

„Od samog početka emitovanja našeg programa, Al Jazeera Balkans se pozicionirala kao kanal koji promoviše dokumentarni film. Vjerujem da u toj oblasti imamo veoma važnu ulogu u regiji, jer smo proizveli više od 400 dokumentarnih filmova ili epizoda, otkupili više od 200 dokumentarnih filmova, od čega je najveći broj iz regije, i preveli te za emitovanje prilagodili više od 1500 filmova koje smo dobili od matične kuće! Sve ovo je učinjeno za 6,5 godina, tako da je festival dokumentarnog filma bio prirodni korak kojim se potvrđuje dominantna uloga Al Jazeere Balkans u ovom polju“ – kazao je Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na AJB DOC Film Festivalu za aktuelne projekte, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja.  Odabrani su najbolji filmovi i to 15 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i tri za prateći program AJB Prikazuje.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno trajanja su do 52 minute.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banje Luke.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City od 21. do 25. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcije mogu se naći na web stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

Karte za Festival moći će se kupiti od 10. septembra u Multiplexu Cinema City.