Obilježavanje 17. godišnjice terorističkog napada u SAD-u

U terorističkim napadima koji su se dogodili na današnji dan prije 17 godina u New Yorku i Washingtonu poginulo je 3.000 osoba.

Iz State Departmenta je saopćeno da će danas biti obilježena 17. godišnjica terorističkog napada na New York i Washington te šesta godišnjica od tragičnog gubitka ambasadora Christophera Stevensa te američkih dužnosnika Glena Dohertya, Seana Smitha i Tyronea Woodsa koji su stradali u napadu na konzulat SAD-a u Libiji.

– Različitost žrtava koje su stradale u napadima na Kule blizance 11. septembra te u napadu u Libiji nas podsećaju da je terorizam globalno pitanje koje zahtijeva napore svake suverene nacije da ga poraze – navedeno je u saopćenju.

U borbi protiv terorizma glavnu ulogu igra diplomatija te borba protiv ekstremizma i promovisanje stabilnosti i slobode širom svijeta.

– Iako smo napravili velike korake u proteklih 17 godina, naši napori za iskorjenjivanje terorizma i dalje se nastavljaju. Oni koji su izgubljeni nikada neće biti zaboravljeni – ističe se u saopćenju.