Ustavni sud RS odlučuje o vetu Bošnjaka na zaključke o izvještaju o Srebrenici

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas nije podržala veto Kluba Bošnjaka na zaključke NSRS-a kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Nakon što na današnjoj sjednici te komisije nije bilo dogovora, o tom pitanju će odlučivati Ustavni sud RS.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović rekao je za Fenu da su skupštinski zaključci, usvojeni 14. augusta uz protivljenje Bošnjaka, neutemeljeni i neosnovani te potpuno neprihvatljivi za narod kojem etnički pripada.

– Smatram da će doći trenutak kada će svi cijeniti Komisiju za Srebrenicu iz 2004. i tadašnju Vladu RS, koje su imale smjelosti da se upuste u veoma težak zadatak i usvoje ovaj izvještaj – rekao je Hadžiomerović.

Očekuje da Ustavni RS potvrdi da je skupštinskim zaključcima kojima se, između ostalog, odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen prije 14 godina, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

– Poličari u RS-u nemaju hrabrosti da suoče svoje sunarodnike sa zločinima koje su počinili pripadnici njihove entničke grupe, dok se ne biraju sredstva da se ukaže na zločine drugih – istakao je Hadžiomerović.

Mišljenja je i da se u RS-u odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu kroz “politički igrokaz” pred izbore.

– Nažalost time se vrijeđaju žrtve i njihove porodice, a glorificiraju ratni zločini. Rješenje je prihvatiti istinu, da je genocid u Srebrenici pravno-istorijska dokazana činjenica i to se ne može ničim poricati – rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”, odbacuje se izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. augusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

Fena