
Na početku pripreme, prvo morate napraviti kompot. Potrebni su vam dvije jabuke, 200 grama običnog šećera, sok od jednog limuna i dvije čajne kašike cimeta. Jabuke ogulite, izrendajte te potom u šerpi zagrijavajte sa šećerom i limunovim sokom na umjerenoj toploti. Miješajte dok ne dobijete pastu. Na kraju dodajte i cimet te ostavite da se ohladi.
Za mus su vam potrebni tri želatina, tri žumanca iz većih jaja, 2,3 decilitra mlijeka, 60 grama šećera u prahu i 230 grama slatkog vrhnja.
Kako biste napravili mus, ostavite želatin da nadođe u pola šolje hlade vode. Zatim napravite kremu miješanjem žumanaca, mlijeka i šećera na srednjoj temperaturi. Miješajte kremu dok se ne ukuha. Potom je ohladite, dodajte želatin i ponovo izmiješajte. Takvu smjesu u zdjeli stavite u veću zdjelu s hladnom vodom. Povremeno je miješajte dok se želatin u potpunosti ne stegne. Kada se želatin stegne, ponovo izmiješajte kremu.
Tako pripremljen bavarski mus ubacite u kompot i promiješajte. Vaš desert je takav spreman za serviranje.