Zurovac: Brutalnost komentara građana na FB je mnogo veća nego 2014. godine

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac i regionalna direktorica za zapadni Balkan Instituta za mirnodopsko i ratno izvještavanje Merdijana Sadović, danas su na prvoj konferenciji za medije u okviru kampanje ukazale na važnost kampanje čija intencija je da slobodni prostor za slobodu izražavanja bude kvalitetno iskorišten.

“Želimo da damo slobodni prostor za slobodu izražavanja, komentiranja, kritičkog mišljenja na određene događaje, ali ono što dobijamo zauzvrat je vrlo često zloupotreba tog slobodno datog prostora”, kazala je Zurovac.

Uz punu podršku urednika online portala Oslobodjenje.ba, Klix.ba, Radiosarajevo.ba, Nezavisne.com, Dnevnik.ba, Vijesti.ba, Sportsport.ba, 10 monitora i dva moderatora Vijeća za štampu u BiH i prate komentare posjetilaca portala i facebooka, postavljaju znak “Stop” “Govor mržnje” ispod komentara sa sadržajima koji su podijeljeni u nekoliko kategorija.

U toku tri sedmice, navela je Zurovac, evidentirana su 404 slučaja huškanja, 54 slučaja prijetnji (puno prijetnji novinarima i ženama), 119 slučaja provokacija koje prethode govoru mržnje, 75 slučaja provokacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, 183 slučaja uvreda i vulgarnosti vezane za naciju i vjeru i 129 slučaja diskriminacije, seksizma, rasizma, šovinizma i primitivizma.

Prijmetno je i to, istakla je ona, da neki portali imaju mnogo više komentara na FB nego na web portalu.

“Komentari koje ljudi postavljaju pod punim imenom i prezimenom na FB su mnogo suroviji, vulgarniji, grozniji, što je nevjerovatno, a brutalnost tih komentara je u odnosu na 2014. godinu neusporedivo veća”, kazala je Zurovac.

Primjetno je i to da su neka reagiranja na kampanju pozitivna u komentarima, a neka su negativna.

Sadović je podsjetila da se kampanjom želi educirati šira javnost koja je aktivna u komunikaciji na online medijima o tome što je govor mržnje – kako ga prepoznati, koje su opasnosti govora mržnje – posljedice koje izaziva, koje pravne posljedice i sankcije povlači govor mržnje – krivično djelo.

Projekt se realizira u saradnji sa Institutom za mirnodopsko i ratno izvještavanje i Meida Content Menagmentom, uz podršku IOM-a i USAID-a.

klix