CIK zbog sumnje u nepravilnosti odbio upisati u birački spisak 9.136 osoba

Kako kažu, istog dana o tome su obavijestili javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti Centralna izborna komisija BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

“Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom ‘Da li ste registrirani’, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu CIK BiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332”, saopćeno je iz CIK-a.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu.

“Do sada su nas o mogućem počinjenju krivičnog dijela osim birača informirale i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje”, piše u saopćenju za javnost.

Poručuju da je obaveza Centralne izborne komisije BiH da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namjenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

“S druge strane obaveza je Centralne izborne komisije BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primjenila Centralna izborna komisija BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan”, zaključuju iz CIK-a.

klix