Davidović: Snižena životna sposobnost oštećene

Na suđenju Milomiru Davidoviću za zločine počinjene u Foči, tim sudskih vještaka je konstatovao da je oštećenoj S-1, zbog preživljenih seksualnih trauma, smanjena radna i životna sposobnost.

Vještak Abdulah Kučukalić je rekao da je po naredbi Tužilaštva BiH izradio nalaz i mišljenje, zajedno s psihologinjom Nerminom Bajramagić. Kako je kazao, na osnovu analize testova i dokumentacije zaključeno je da oštećena S-1 boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

“Kod oštećene smo registrovali depresivni poremećaj i trajnu promjenu ličnosti”, dodao je Kučukalić i rekao da su kod oštećene traume koje je doživjela dovele do značajnog oštećenja ličnosti, socijalnih funkcija i radne sposobnosti.

Doktorica Bajramagić je kazala da su traume koje je doživjela svjedokinja S-1 dovele do sniženja radne i životne sposobnosti.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještaci nisu mogli reći koliko je optuženi Milomir Davidović učestvovao u umanjenju opće životne sposobnosti.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo S-1 i S-4 te ih odveo u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi Davidović zvani Liči, zajedno s drugim vojnicima, silovao.

U istom vremenskom periodu, prema drugoj tački optužnice, S-1, S-4 i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti odvedene su u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih optuženi i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

Prema Tužilaštvu BiH, Davidović je ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Predstavnica Ministarstva pravde BiH Selma Horić je, na osnovu nalaza i mišljenja medicinskog vještačenja, iznijela prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva. Kako je rekla, ovaj zahtjev kompenzira i obuhvata štetu za duševnu i fizičku bol zbog pretrpljenog straha i umanjenja životne sposobnosti.

Suđenje se nastavlja 28. septembra, kada će optuženi dati iskaz u svoju korist.