Predstavljena UDIK-ova publikacija o ratnim zločinima u Foči

Publikaciju “Ratni zločini u Foči”, u kojoj su objavljene presude bh. sudova za ratne zločine počinjeni na teritoriji Foče, iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavili su danas u Sarajevu .

U toj knjizi nalaze se predmeti u slučaju: Gojko Janković, Jasko Gazdić, Krsto Dostić, Mitar Rašević i Savo Todorović, Neđo Samardžić, Novica Trpković, Radovan Stanković i Veselin Čančar.

U dokumentiranim presudama izrečene su kazne od četiri od 34 godine zatvora. Najvišu izrečenu kaznu zatvora dobio je Janković, koji je kao vođa vojne jedinice Fočanske brigade Vojske Republike Srpske sistemski činio zločine i progon nesrpskog stanovništva.

Istaknuto je kako su tokom objavljivanja ove publikacije Mitar Rašević i Savo Todorović pušteni na slobodu. Iz KPD Foča Rašević je na slobodu pušten 2010., a Todorović 2014. godine.

“Foča će sigurno  i u budućnosti zauzimati posebno mjesto sjećanja na žrtve ratnih zločina. Iz tog razloga, ova publikacija treba ostaviti trag u našim sjećanjima, istraživačima poslužiti kao osnova za istraživanje teških kršenja ljudskih prava, a Fočacima srpske nacionalnosti kao pouka u budućnost da se ovakvi zločini više ne smiju dogoditi”, ističe u uvodniku knjige koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

“Na području Foče prve ekshumacije izvršen su u periodu 1997. i 1998 godine. Prema evidenciji Instituta za nestale osobe BiH na području Foče prijavljeno je 1.566 nestalih osoba. Do sada je ekshumirano i identificirano 960 nestalih osoba, dok se za oko 600 osoba još uvijek traga”, izjavila je Lejla Čengić, dodajući da neke osobe nikada neće biti pronađene, naročito one koje su bačene u Drinu, ali da neke ubijene, čak i kada su pronađeni njihovi posmrtni ostavi, nije moguće identifikovati jer su njihova tijela u potpunosti uništena.

Čengić je pozvala one koji su počinili zločine da otkriju gdje su neotkrivene masovne grobnice, a pozvala je one koji su bili nijemi promatrači zločina da barem sada otkriju informacije koje imaju, kako bi broj onih za kojima se danas traga u konačnici bio što manji.

Osim presuda, u publikaciji “Ratni zločini u Foči” nalazi se i lista osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a koje su nestale na području prijeratne opštine Foča.

patria