Devet gradova u BiH obilježiće Evropsku noć istraživača

Evropska noć istraživača, manifestacija koja promovira nauku i istraživački rad u Evropi, biće upriličena u devet gradova Bosne i Hercegovine.

Broj bh.gradova koji učestvuju u Evropskoj noći istraživača (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde, Tuzla, Zenica, Konjic i Brčko) najveći je do sada.

Slogan ovogodišnje manifestacije je “Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike” kako bi se istaknula kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad.

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, preduzentištvo, umjetnost i matematiku, a “Evropska noć istraživača” predstavlja priliku za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima u BiH koji su aktivni u ovim oblastima.

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani će se moći upoznati sa naučnim dostignućima i saznati na koji način nauka i istraživanja utiču na život i promjene u okolini, saopštili su organizatori.

“Evropska noć istraživača” pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Svake godine broj evropkih gradova u kojima se obilježava raste. Tako je 2017. godine održana u 342 grada širom Starog kontinenta, uz učešće 2.200 istraživača i više od million posjetilaca.