Predložen pritvor za tri osobe uhapšene u akciji “Damar”

Prijedlogom za određivanje mjere pritvora su obuhvaćeni osumnjičeni Simić Zoran, (1972.) iz Austrije, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Srbije, Zirojević Momčilo, zv. Momo, (1960.) iz Gacka, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Vukosavljević Milutin, zv. Majstor (1961.) iz Smederevske Palanke, državljanin Srbije.

Navedeni osumnjičeni uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Damar”, koju su po nalogu Tužilaštva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski djelatnici SIPA-e i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana – skunk, sa visokim odjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna grupa, vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana – skunk, s namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narkotržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni Simić Zoran, Zirojević Momčilo i Vukosavljević Milutin se terete za kazneno djelo organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

klix