Davidović: Optuženi negirao silovanja

 

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Milomir Davidović je negirao da je 1992. godine u Foči silovao zaštićene svjedokinje Državnog tužilaštva.

 

Davidović je negirao tačku optužnice prema kojoj je neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo S-1 i S-4 te ih odveo u stan u zgradi “Lepa Brena” gdje ih je optuženi Davidović zvani Liči, zajedno s drugim vojnicima, silovao.

 

U istom vremenskom periodu, prema drugoj tački optužnice, S-1, S-4 i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti odvedene su u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih optuženi i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

 

Prema Tužilaštvu BiH, Davidović je ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

 

Davidović nije mogao precizirati datum kada je u jednom ugostiteljskom objektu vidio Zelenovića sa svjedokinjama S-1 i S-4, koje je optuženi prvi put tada vidio. Pojasnio je da je Zelenović bio pijan i da mu je rekao da mu treba da vrati žene u Srednjoškolski centar, nakon čega su sjeli u auto.

 

Optuženi je naveo da je kasnije Zelenović iz Centra izveo jednu ženu, te da su u konačnici došli u jednu kuću.

 

“On je nasuo čaše pića svakoj ženi i čini mi se da je S-4 rekla da ne pije. On ju je uhvatio za vrat i rekao: ‘Odmah polazi sa mnom u sobu’”, kazao je Davidović, dodavši da je on ostao sa S-1 i S-11 s kojima je razgovarao.

 

Prema njegovim riječima, Zelenović je izašao u donjem vešu i upitao ga “šta čeka”, nakon čega je optuženi sa S-11 ušao u jednu sobu, te joj rekao da uzme odjeću za sebe i djecu, što je ona i učinila, a potom je i S-1 kazao da uzme za sebe nešto.

 

“Zelenović izlazi poslije deset do 15 minuta i pita S-11 kako je bilo. Ja je guram, znajući da je budala. Ona kaže: ‘Dobro’. Kaže joj on: ‘Da nisi tako rekla sad bih vas poslao na popravni'“, rekao je optuženi, dodavši da je Zelenović odveo svjedokinju S-11 u sobu, a da je on lično pričao sa S-4.

 

On je kazao da je nakon što su napustili kuću rekao da je zaboravio da zaključa magacin, kako bi se oslobodio Zelenovića.

 

“Meni na pamet u životu mom nije palo da uradim nešto što nije časno. Ja nisam mogao da shvatim. Ja sam njih smatrao isto kao robinjama gledajući ponašanje Zelenovića”, rekao je optuženi kroz suze, dodavši da su mu žene pričale da su im ranije stavljani noževi pod vrat i cijevi pištolja u usta.

 

Davidović je istakao i da nije poslušao savjet svog advokata da se brani šutnjom, nego je dao izjavu Tužilaštvu koja se u potpunosti razlikuje od njegovog današnjeg svjedočenja. Pojasnio je da je tu izjavu dao zbog razgovora sa Zelenovićem, te da je osjetio da je pod nekim pritiskom.

 

“Dajem časnom sudu riječ da sam učinio bilo koje djelo pričao bih spuštene glave”, rekao je Davidović, istaknuvši kako je tokom rata pomagao nekim Bošnjacima u Foči.

 

Prije svjedočenja optuženog, Tužilaštvo je kazalo da je izmijenilo činjenični opis optužnice, dodavši da je preciziran period širokog i sistematskog napada od 8. aprila 1992. do kraja oktobra 1994. godine.

 

Unakrsno ispitivanje optuženog nastavit će se 12. oktobra.

detektor