Dragičević i ostali: Intervencija na Sjemeću

Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je izjavio da je Interventna četa Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u februaru i martu 1993. godine bila pretpočinjena Goraždanskoj brigadi.

 

Svjedok Žarko Krsmanović rekao je da je Interventna četa dobila zadatak da pomogne Goraždanskoj brigadi, koja je trebalo da pokrije prostor na planini Sjemeć.

 

Prema njegovim riječima, Interventni vod je u februaru postrojen u naselju Okolišta i pročitana je naredba s višeg nivoa o njihovom upućivanju na Sjemeć.

 

Krsmanović, koji je bio komandir jedinice zadužene za logistiku u Višegradskoj brigadi, kazao je da su Interventnu četu “ponovo preuzeli polovinom ili iza marta 1993. godine”.

 

On je svjedočio na poziv optuženog Luke Dragičevića, tadašnjeg komandanta Višegradske brigade. S njim su optužena devetorica pripadnika Interventne čete – Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Krstić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

 

Na teret im je stavljeno da su iz voza na stanici u Štrpcima 27. februara 1993. godine oteli 20 putnika, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

 

Svjedok Krsmanović je rekao da je čuo za otmicu putnika par dana nakon što se dogodila. Tih dana, kako je naveo, vodili su se pregovori o razmjeni zarobljenika. Prisjetio se kako je bio na isturenom komandnom mjestu na Lijesci, gdje se pojavio i Dragičević.

 

“On nas je napustio 28. februara zbog nepredviđenih događaja. Poslijepodne se pojavio i ispričao da se sumnja da su nestali neki ratni zarobljenici… Sutradan se pričalo da je Lukić oteo neke ljude iz voza”, izjavio je Krsmanović.

 

On je kazao da je čuo za Milana Lukića i njegovu grupu “Osvetnici”. To je, prema njegovim riječima, bila paravojna formacija koja nije pripadala Višegradskoj brigadi.

 

Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih u Višegradu.

 

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, Krsmanović je rekao da ne zna ko su bili članovi “Osvetnika” i da ne može tvrditi da li je neko iz Višegradske brigade pripadao toj grupi.

 

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, svjedok je potvrdio da ne može znati da li je neko od pripadnika Interventne čete napuštao položaj na Sjemeću.

 

Saslušanje drugog svjedoka odgođeno je jer se, zbog zdravstvenih razloga, optuženi Ratković nije osjećao sposobnim da nastavi pratiti suđenje.

 

Nastavak je zakazan za kraj oktobra, a prezican termin biće naknadno određen.