Danas počinje sezona Nobelovih nagrada

Ovogodšnja sezona Nobelove nagrade počinje danas objavljivanjem laureata za medicinu, ali prvi put u skoro 70 godina neće biti dodeljena nagrada za književnost.

Švedska akademija koja dodeljuje nagrade, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodjelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove poslije ostavke nekolicine, podsjetila je agencija Frans pres.

Nobelova sezona uvek počinje objavljivanjem laureata za medicinu. Tu nagradu su prošle godine dobila trojica američkih naučnika, Džefri Si Holu (Jeffrey C. Hall), Majkl Rozbah (Michael Rosbach) i Majkl Jang (Michael Young) za radove o biološkom satu ljudskog organizma.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Nagrade se dodjeljuju u više različitih disciplina – za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za dostignuća u oblasti mira.

Povodom 300. godišnjice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

FENA