Milojica i Rivić: Bijelih traka u Prijedoru “nije bilo”

Prvi svjedok Odbrane optuženog Bore Milojice rekao je na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru da 1992. godine srpske vlasti nisu proganjale Bošnjake i da nije bilo zahtjeva da se istaknu bijele trake.

Svjedok Vinko Kos, nekadašnji odbornik Skupštine opštine Prijedor ispred Srpske demokratske stranke (SDS), kazao je da je njegova stranka u noći s 29. na 30. april 1992. godine preuzela vlast bez incidenata i ijednog ispaljenog metka.

“Nakon toga, intenzivira se postavljanje punktova. Pripadnici na punktovima su bili naoružani dugim cijevima. Do incidenata dolazi kada je srpski policajac poginuo. Kasnije su dva ili tri vojnika u Hambarinama poginula. To je bilo 22. maja”, rekao je svjedok i dodao da su 30. maja “Zelene beretke” i “Patriotska liga” izvršile napad na Prijedor.

Kako je kazao, poslije napada dolazi do akcije razoružavanja i “čišćenje” terena u Kozarcu, i oni koji su se smatrali najviše odgovornima za naoružavanje sprovedeni su u sabirne centre “Keraterm” i “Omarska”.

“Poslije tog napada, zahtjeva da se izvjese bijele trake nije bilo. Znam da su srpske oružane snage imale bijele trake kao znak raspoznavanja. Bijelih traka, koje se danas propagiraju, nije bilo”, istakao je svjedok.

Govoreći o sabirnim centrima, rekao je da su oni formirani kako bi se procesuirale osobe odgovorne za napade, te da mu je poznato da su u “Trnopolju” bili smješteni žene i djeca jer je bio “otvorenog tipa”.

Boro Milojica i Želislav Rivić, bivši pripadnici Šestog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. na području Prijedora.

Drugi svjedok Odbrane Bogoljub Kos, bivši rezervni policajac u Prijedoru, također je govorio o preuzimanju vlasti u tom gradu i napadu koji se desio krajem maja 1992. godine.

“Napad su izvršile muslimanske snage na glavne centre. Iz više pravaca je krenuo napad. Bilo je dosta žrtava sa obje strane”, naveo je on i dodao da je nakon toga krenulo “čišćenje” i da su se tražili ekstremisti.

Izjavio je da je u Kozarcu bilo dosta naoružanih “muslimanskih vojnih formacija” i da su se na ulazima u zaseoke držale straže i punktovi.

Prema svjedoku, u Jakupovićima nije bilo srpskih barikada te je napad na vojnike u tom selu bio uvod u borbu na Kozarcu i “čišćenje” terena.

Suđenje se nastavlja 15. oktobra.