Mogherini i Hahn: Makedonci imali priliku glasati za budućnost zemlje

Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn kazali su za konsultativni referendum u Makedoniji da su građani te bivše jugoslovenske republike imali priliku glasati za budućnost svoje zemlje.

– Na mirnom i demokratskom glasanju, velika većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa rekli su “da” Prespanskom sporazumu o pitanju imena i njihovom evropskom putu. Parlament će sada biti pozvan da poduzme sljedeće korake za provedbu sporazuma o imenu donošenjem odluke o usvajanju ustavnih promjena – istaknuli su u zajedničkoj izjavi.

Visoki dužnosnici Evropske unije napomenuli su u saopćenju koje prenosi Delegacija EU u Bosni i Hercegovini da je ovo historijska prilika ne samo za pomirenje u regiji, već i za odlučno napredovanje zemlje na njenom putu ka Evropskoj uniji.

– Sada je na svim političkim i institucionalnim akterima da djeluju u okviru svojih ustavnih odgovornosti i van stranačkih političkih linija – kazali su Mogherini i Hahn, dodajući da će EU nastaviti u potpunosti podržavati i pratiti zemlju, njene institucije i građane.

fena