Regionalna saradnja na rješavanju predmeta ratnih zločina propala

Mehanizmi saradnje zemalja regiona na procesuiranju predmeta ratnih zločina pokazali su se neefikasnim, istaknuto je na regionalnoj konferenciji “Nakon MKSJ-a: Regionalna saradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji”, koja se održava danas i sutra u Sarajevu.

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić navela je da postoje brojni izazovi u okviru saradnje sa susjednim zemljama, ali se nada da će u narednom periodu biti iznađena prava rješenja za rješavanje predmeta ratnih zločina bez obzira gdje se osumnjičeni nalazili.

– U ovim zemljama došlo je do promjena na mjestima glavnih tužitelja te očekujem dobru saradnju u narednom periodu i prevazilaženje svih problema – rekla je Tadić.

Precizirala je da je Tužilaštvo BiH dosad za ratne zločine optužilo više od 800 osoba, a ostalo je još oko 600 predmeta po poznatim izvršiocima, oko 1.500 predmeta o određenim događajima među kojima su ekshumacije i još oko 600 drugih predmeta ratnih zločina.

Tadić je kazala da će biti omogućen brži protok predmeta sa državnog na entitetska tužilaštva i Tužilaštvo Brčko Distrikta kako bi oni što brže bili riješeni.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović istakao je da je regionalna saradnja na rješavanju predmeta ratnih zločina propala i da skoro i nema nikakvih rezultata.

– Kada optužnice budu ustupljene pravosudnim institucijama susjednih zemalja one tamo budu promijenjene i ti procesi gube smisao – naglasio je Tahirović.

Smatra da je vrijeme da pokušamo pronaći neki bolji model regionalne saradnje kako bi dobili rezultate imajući u vidu činjenicu da je većina optuženih iz tzv. složenih predmeta pronašla utočišta u Srbiji i Hrvatskoj i da su nedostupni bh. pravosuđu.

Denis Džidić, urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koja je organizator konferencije, izjavio je da postoje desetine osumnjičenih koji se nalaze u zemljama širom regiona ali da mehanizmi saradnje koji su usvojeni zbog različitih političkih blokada nisu dovoljno efikasni da ratni zločini budu adekvatno procesuirani.

Zaključci formirani tokom konferencije će ostati zabilježeni u vidu prijedloga javne politike koji će biti korišten kako bi se dalje utjecalo na predstavnike država regiona i Evropske unije, s osnovnim ciljem da se tranziciona pravda nametne kao jedan od stubova EU pregovora.