MUPRS apeluje da se otkažu sutrašnji javni skupovi u Banjoj Luci

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) apelovali su na organizatore da otkažu za sutra najavljene javne skupove u Banjoj Luci.

Povodom sutrašnjeg skupa grupe “Pravda za Davida”, a koji, kako dodaju, nije prijavljen policiji u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, ali i povodom drugih skupova, iz policije RS-a naglašavaju da će preduzeti sve mjere i radnje kako bi spriječili svako ugrožavanje i narušavanje bezbjednosti građana.

– Ministarstvo raspolaže informacijama da se organizuje dolazak određenih grupa lica u Banju Luku s ciljem da izazovu incidente, koji bi podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom – tvrdi se u saopćenju MUPRS-a.

S obzirom na navedeno, bit će, navode, povećano prisustvo policijskih službenika na ulicama, koji će vršiti pojačane kontrole lica i vozila.

– Apelujemo na sve građane za razumijevanje i strpljenje zbog eventualnih zastoja koji bi nastali prilikom pojačanih kontrola, da poštuju naređenja policijskih službenika i da sarađuju sa policijom – ističu u saopćenju.

Također, s ciljem održavanja javnog reda i mira i sprečavanja mogućih incidenata, apeluju na sve organizatore da otkažu skupove najavljene za sutra.

MUPRS još jednom poziva građane da se suzdrže od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana tog bh. entiteta i njihova imovina, te da poštuju zakonske propise.

– Eventualni prestupnici će biti identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom – dodaju iz policije RS-a.

Fena