Sarajevo: Novi protesti u pokušaju da se dokuči “Pravda za Dženana”

U Sarajevu, na trgu ispred Narodnog pozorišta, danas će biti održan skup “Pravda za Dženana”. Nove proteste će još jednom predvoditi otac Dženana Memića, mladića koji je prije dvije ipo godine stradao, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u Velikoj aleji na Ilidži.

Kako je najavljeno, još jednom će biti zatražen odgovor od nadležnih organa na pitanje “ko je ubio Dženana Memića”, te da odgovorni budu privedeni pravdi.

“Dvije i po godine pričam. Ne pričam ja, već me Dženan zadužio da pričam. On to traži od mene”, rekao je prisutnima na prethodnom protestnom okupljanju otac Dženana Memića, Muriz. On je optužio državni vrh i vladajuće strukture za zataškavanje dokaza u želji da budu zaštićeni odgovorni u slučaju pogibije njegovog sina.

“Niko nije došao izvana i ovo uradio. Ovo mogu uraditi samo vladajuće strukture, a ne narod s ulice”, poručio je Muriz Memić.

Njemu nije jasno, kako je izjavio, “zbog čega mora deveti put organizirati proteste jer se sve zna”, te da “samo trebaju početi hapsiti”.

Sakriva li tužiteljstvo dokaze?

Dženan Memić stradao je 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Za život se borio sedam dana, ali je preminuo 15. februara na UKCS-u.

Neposredno nakon Dženanovog stradanja označeno je da se radi o ubistvu, ali je Tužiteljstvo ubrzo promijenilo mišljenje i smrt je okarakterizirana kao posljedica saobraćajne nesreće. Pronađeni su i krivci, Ljubo Seferović i njegovom otac Bekrija, koji su kasnije u sudskom procesu oslobođeni jer dokazi nisu potkrepljivali priču o saobraćajnoj nesreći.

Djevojka Dženana Memića Alisa, koja je bila s njim u trenutku tragedije, ničega se ne sjeća, što otežava dokazivanje istine.

Porodica Dženana Memića od početka istrage nije zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Za propuste krive glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić, koja, kako tvrde, sakriva krivce i dokaze. Ovakav stav porodice dijele i brojni građani koji redovno protestiraju tražeći “Pravdu za Dženana”.

bhrt.ba