ŠANSA ZA BIH: Zašto je važno izaći na Opće izbore 2018. i glasati

 Opći izbori 2018. godine koji se danas održavaju na svakom pedlju BiH predstavljaju šansu za građane ove države da svojim glasovima odluče o tome kakvu će vlast imati u naredne četiri godine.
Drugim riječima građani danas odlučuju o svojoj sudbini. Odlučuju o tome da li će im u naredne četiri godine biti bolje ili lošije.
Da je svaki glas bitan, dokazano je u prošlosti kada su mandati u parlamentima dodijeljivani s minimalnim procentima razlike. S druge strane, mala izlaznost ide u prilog ne samo lošoj slici o stanju demokratije i društva općenito, već ide naruku izbornim prevarama.
Naime, na proteklim izbornim ciklusima demonstrirano je da je upravo mali procenat izlaznosti otvarao prostor za pojedince u biračkim odborima da umjesto apstinenata dodaju glasove za svoje političke opcije.
Nažalost trend izlaznosti na izbore u BiH je negativan, a prema istraživanju Valicona kojeg je nedavno ekskluzivno objavio Klix. postoji bojazan da on ove godine bude najlošiji u posljednjim izbornim ciklusima.
Još 2010. godine na Općim izborima izašlo je 56,8 posto građana, a četiri godine izlaznost je iznosila 53,06 posto.
Ali procjene agencija koje se bave istraživanjem bh. građani koji danas izađu na izbore mogu u potpunosti opvrgnuti tako što će masovno izaći na izbore.
Ipak, uloga birača se ne završava popunjavanjem glasačkog listića, jer u postizbornom periodu trebaju dalje tražiti odgovornost političara za ono što su obećali.

klix.ba