Grad u Srbiji nazvat će trg po aktivistici iz Srebrenice

Lokalno vijeće u Novom Pazaru odlučilo je da jedan od glavnih trgova u tom gradu na zapadu Srbije nazove po nekadašnjoj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović, koja je preminula u julu.

“Želimo da odamo počast nedavno preminuloj predsjednici Udruženja ‘Majke Srebrenice’ za njeno herojstvo i žrtvu. Naša je obaveza da se sjećamo nje i svih nevinih žrtava genocida u Srebrenici”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac u utorak, kako prenosi TV N1.

Očekuje se da će Skupština grada u narednih nekoliko dana usvojiti prijedlog.

Vlasti su objasnile da imenovanjem trga ispred Kulturnog centra u Novom Pazaru, gradu u srbijanskoj oblasti Sandžak s većinskim bošnjačkim stanovništvom, žele odati počast Hatidži Mehmedović za njenu hrabrost i borbu za istinu, navodi se u prilogu N1.

Mehmedović, bivša predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, koje predstavlja porodice osoba ubijenih od strane snaga bosanskih Srba u srebreničkom genocidu 1995. godine, preminula je 22. jula.

Njene sinove i muža ubile su snage bosanskih Srba tokom srebreničkog masakra.

Prema presudama Haškog tribunala i Državnog suda BiH, više od 7.000 muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine.

Nakon masovnih ubistava, uslijedila je operacija snaga bosanskih Srba u cilju prikrivanja tragova zločina u sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama.

Haški tribunal i domaći sudovi osudili su 45 osoba na 699 godina zatvora te još tri na doživotne kazne – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene nad Bošnjacima iz Srebrenice.

fena