Položen kamen temeljac za gradnju spomen –obilježja komandantu Zaimu Imamovića

 

Velika fontana i voda koja simbolizira Drinu koju je Zaim volio i za koju je bio vezan osnovni je motiv spomen –obilježja koje će biti izgrađeno u njegovo ime. Kamen temeljac u ulici koja nosi Zaimovo ime položili su sin Ernest i ratni komandant i prijatelj Zaima Imamovića Nihad Klinac.

–Očigledno je da su očekivanja svih ljudi koji su poznavali rahmetli komandanta Zaima Imamovića velika, a to pokazuje i prisustvo veliki broj njegovih saboraca. Ono što možemo najmanje uraditi je da napravimo spomen –obilježje kao potsjetnik na njegovu herojsku borbu kaže Nihad Klinac, ratni komandant.

Godinama se priča o gradnji spomen obilježja ali do sada nije baš previše urađeno. Kamen temeljac je kako kažu sagovornici nada da će spomenik uskoro biti izgrađen.

–Nadamo se da daljnja procedura, dobijanje građevinske dozvole i izbor izvođača za građevinske radove da neće potrajati. Imamo obećanja Vlade BPK koja u budžetu planira sredstva za ovo spomen –obilježje ali se nažalost rebalansom budžeta uvijek skinu.

–Taj proces će se morati završiti i neće biti odugovlačenja kao do sada. Nije ovo šest godina, ja računam da je to 23 godine, jer je prije tačno toliko Zaim Imamović poginuo –kaže sin Ernest.

Planirana je gradnja velike fontane u centralnom dijelu spomen obilježja.  Okolo je planirana gradnja osam stubova na kojima će pisati vrline koje su krasile komandanta Zaima. Za gradnju spomen obilježja porebno je oko 200.000 maraka. Do sada je urađen glavni projekat.