Danas se obilježava Evropski dan doniranja i transplantacije organa

Cilj  je upoznavanje javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti.

Takođe, cilj je iskazati podršku i solidarnost onima koji čekaju na presađivanje organa, te zahvalnost i poštovanje svim donatorima i njihovim porodicama, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da vlade moraju da učine više kako bi evropski građani bili svjesni važnosti donacija organa, kao načina za poboljšanje života i smanjenja broja smrtnih slučajeva pacijenata koji čekaju transplataciju.

“Transplantacija organa je jedna od sjajnih medicinskih priča o uspjehu 20. vijeka. Tokom proteklih nekoliko decenija poboljšala je kvalitet života stotina hiljada pacijenata. Najnoviji podaci pokazuju da više od 144.000 pacijenata čeka transplantaciju u zemljama članicama Savjeta Evrope, a svaki dan, 18 pacijenata na listama čekanja umre, čekajući organ koji nikada nije stigao”, istakao je Jagland.

Ovogodišnji Evropski dan doniranja i transplantacije organa organizovan je u saradnji sa Nacionalnom agencijom za transplantaciju Republike Moldavije.

Obilježavanje Evropskog dana doniranja i transplantacije organa od 1996. godine organizuje Evropska komisija Savjeta Evrope za kvalitet lijekova i zdravstvene zaštite.

U BiH nema napretka kada je riječ o transplantaciji organa

Kada je riječ o transplantaciji organa, Bosna i Hercegovina nije mnogo napredovala, jer se vrlo malo pažnje posvećuje ovom načinu liječenje koje spašava ljudske živote, upozorili su iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

“Nekima je to i jedina šansa za novi život, a tu, prvenstveno, mislimo na transplantaciju jetre i srca. Ipak, najviše je bubrežnih bolesnika, te se procjenjuje da je u BiH gotovo 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države”, rekli su iz Udruženja.

Istakli su da od tih 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i ljekari više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu dana.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obilježiće Evropski dan doniranja i transplantacije organa širom Federacije BiH, a započeće u Vitezu, potom u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Posušju.

“Presađivanje organa, tkiva i ćelija jedno je od najvećih dostignuća moderne medicine. To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan donor može spasiti osam života donacijom organa, te spasiti ili poboljšati i do 100 života doniranjem tkiva”, istakli su iz Udruženja.