SAD, EU i OHR protiv uslovljavanja pri formiranju vlasti

Naime, Čović je kazao da se vlast ne može formirati po postojećem izbornom zakonu te da formiranje vlasti uslovljava izmjenama Izbornog zakona.

Iz Ambasade SAD-a u BiH kazali su kako je neodgovorno držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi, ističući da je Čovićev uslov za uspostavu vlasti nepošten.

Naveli su kako je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika, kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

“Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve”, rekli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako kažu, u proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor.

“I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s evropskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda”, zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Iz Ureda visokog predstavnik u BiH (OHR) i Delegacije Evropske unije u BiH naglasili su da od bh. političara očekuju angažman u procesu formiranja vlasti na svim nivoima nakon nedavno održanih izbora te da niko ne bi trebao blokirati implementaciju izbornih rezultata.

Povodom najave odlazećeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je moguće očekivati blokadu tokom formiranja vlasti ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona BiH, iz OHR-a i delegacije EU u BiH, ističu da nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata.

“Za žaljenje je što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogao se pronaći kompromis, ali nije bilo političke volje kako bi se ozbiljno riješilo ovo pitanje”, rečeno je iz OHR-a.

Ističu da je na bosankohercegovačkim institucijama da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti.

“Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata”, naglašeno je.

Iz Delegacije EU u BiH ponovljen je stav Vijeća EU koje je jučer istaklo svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje.

“Nakon izbora 7. oktobra i podsjećajući na Zaključke iz juna 2018. godine, Vijeće očekuje da će se svi lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana. Vijeće podsjeća da očekuje da vlasti u BiH daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende.”

(Vijesti.ba)