Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde održalo izvještajno-izbornu skupštinu.

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata održalo je danas izvještajno izbornu skupštinu. Odlučeno je da funkciju predsjednika i dalje obavlja Uzeir Živojević a pored toga analiziran je rad udruženja u proteklom periodu te realizacija budućih aktivnosti.

Uz razmatranje i usvajanje izvještaja o  radu i poslovanju Udruženje antifašista je biralo novo rukovodstvo te je funkcija predsjednika povjerena i dalje Uzeiru Živojeviću. Kada je riječ o urađenom u proteklom periodu u udruženju su zadovoljni uprkos konstantnom usložnjavanju društveno- političkih prilika u zemlji i okruženju i sve učestalijim nasrtajima na tekovine antifašizma kroz reviziju historije i rehabilitiranje zločinaca.

„One koji su činili teška zlodjela izjednačavaju sa onima koji su činili dobra djela, i to je problem kod nas a u okruženju još i više“ ističe  Uzeir Živojević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde

Kada je riječ o tim nasrtajima Udruženje reaguje u skladu sa mogućnostima, organizuju  okrugle stolove, press konferencije i upozorava na negativnosti. Istaknuto je kako u tom pogledu ne mogu puno učiniti ali nisu nezadovoljni.  Nastojaće  iz tih razloga pokušati privući što više mladih ali i tu im određene pojave ne idu u prilog

„Ne uspijevamo u tome iz više razloga, a jedan od njih je i veliki broj drugih udruženja koja imaju mogućnosti da im ponude više ali ne odustajemo“, dodaje.

Dobrovoljnim radom članova uspjeli su u namjeri da saniraju gotova sva oštećena spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata.  Spomenik na Hranjenu i poprsja ispred Gradske uprave nastojaće sanirati u narednom periodu uz pomoć koju im pružaju pojedinci i institucije vlasti.