Kanton Sarajevo: Počinju pregovori o uspostavljanju vlasti bez SDA

Naša stranka (NS) danas će biti domaćin prvog sastanka na kome će biti govora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo u kojoj neće biti Stranke demokratske akcije (SDA). Na današnji sastanak pozvani su predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF).

Sastanak predstavnika Naše stranke, SDP-a i DF-a trebalo bi da počne u 10 sati u prostorijama Naše stranke u Sarajevu, dok je za iduću sedmicu planiran novi sastanak za koji će poziv dobiti svi politički subjekti koji su prešli izborni prag izuzev Stranke demokratske akcije (SDA) i Bosanske stranke (BOSS).

Tek će ovi sastanci, u proširenom sastavu, biti prilika da se sagleda kolike su šanse da u Kantonu Sarajevo bude formirana vlast u kojoj neće biti predstavnika SDA, stranke sa kojom ne želi sarađivati nijedna stranka koja je u KS-u prešla izborni prag.

Za Skupštinu Kantona Sarajevo, Naša stranka, domaćin današnjeg sastanka, treća je po broju osvojenih glasova birača. Ispred nje su Stranka demokratske akcije i Narod i pravda, dok su manje glasova od Naše stranke osvojili SDP, Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista i BOSS.

bhrt