Naučna konferencija – Alija Izetbegović bio veliki mislilac

“Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države” tema je naučne konferencije koju su danas organizirali univerziteti u Sarajevu i Yildirim Beyazit u Ankari u povodu obilježavanja 15. godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Učesnici konferencije, rektor UNSA Rifat Škrijelj, predsjednik Ustavnog suda Turske Zühtü Arslan, prorektor Univerziteta u Ankari M.Fatih Ušan, ambasador Turske u BiH Haldun Koč te univerzitetski profesori iz Turske i BiH Taylan Barin, Muhamed Kilić, Mirko Pejanović, Fikret Karčić, Selmo Cikotić i Admir Mulaosmanović, ukazali su na značaj i ulogu koju je Alija Izetbegović imao u kreiranju politike i vođenju tada tek stvorene države BiH. 

Rektor Škrijelj je rekao da je Alija Izetbegović bez sumnje najveća politička ličnost u novijoj i najznačajnija pojava u ukupnoj historiji BiH, jedan od rijetkih državnika svijeta koji je u međunarodnim diplomatskim vodama bio jednako omiljen i cijenjen i na Istoku i na Zapadu.

– Izetbegović je bio čovjek koji nije gradio kult ličnosti poput drugih predsjednika, nego je svojim dostojanstvom, ogromnim strpljenjem, vjerom i mudrošću plijenio sve ljude kojima je stalo do dobra kao univerzalne vrijednosti – rekao je, pored ostalog, Škrijelj.

Predsjednik Ustavnog suda Turske Zühtü Arslan je iznio tri koncepta u mišljenju Alije Izetbegovića a to su pravda, pravo i sloboda, te pojasnio da je manifestaciju pravde Alija Izetbegović vidio u uspostavljenom odnosu sa “drugim”, a uvijek je izražavao osnovnu filozofiju pravednog društvenog i političkog poretka kroz princip “biti čovjek”.

Kroz taj princip se, istakao je Arslan, s jedne strane nudi ključ za smislen i individualan život, a s druge ključ mirnog suživota sa onima koji sebe drugačije pozicioniraju i shvataju, prvi princip je moralni/etični a drugi pravni/politički.

– Izetbegovićeva razmišljanja i praksa su put za izlaz iz mentalne blokade u koju je zapala ne samo Evropa, nego i cijeli svijet. Mentalnu blokadu prepoznajemo u shvatanju da se “drugi” isključuje iz svih političkih i pravnih sfera, a činjenica da se ova blokada proširila na sve političke institucije i pravosuđe također pokazuje težinu situacije – naglasio je Arslan.

Zajednička ocjena učesnika konferencije, kojoj su prisustvovali članovi porodice Alije Izetbegovića, akademske zajednice, predstavnici diplomatskog kora u BiH te javnog, kulturnog i političkog života BiH i Turske, jeste da je Alija Izetbegović bio višedimenzionalna osoba, odlučni borbeni čovjek, hrabar komandant, fer i mudar predsjednik, a ono što ga čini jedinstvenim i trajnim jeste da je veliki mislilac.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Umro je 2003. godine u Sarajevu.

Prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović je, pored ostalog, rekao: “Svi treba da se upitamo šta smo učinili da ova zemlja bude jača, bolja i po mjeri svih njenih građana”.

Fena