Vlada Federacije: Ima li rješenja za opstanak Aluminija Mostar?

Nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine moglo bi biti jasnije da li mostarski Aluminij d.d. ima šansu da opstane ili ovom nekadašnjem gigantu prijeti gašenje.

Aluminiju prijeti isključenje struje zbog nagomilanih računa, a to bi značilo katastrofu, jer se proizvodne ćelije nakon toga više ne bi mogle pokrenuti, odnosno pokretanje ponovne proizvodnje bilo bi toliko skupo da se niko na takav potez ne bi odlučio.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević najavila je da će danas predložiti da iz budžetske rezerve budu izdvojena sredstva koja bi pomogla da u narednom periodu ne dođe do gašenja firme. Istovremeno, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić predložit će mjere za spas Aluminija, a glavna je dokapitalizacija, odnosno otkupljivanje većinskog paketa dionica po berzovnoj cijeni.

Cilj Vlade Federacije je da do konačnog rješenja Aluminij bude u mogućnost da barem zadrži hladni režim rada, odnosno da se ne gase proizvodne ćelije. Vlada bi trebalo da osigura da obje elektroprivrede u Federaciji BiH nastave Aluminij snabdijevati strujom.

Postoji ideja da se u pitanje rješavanja problema u Aluminiju uključi i pitanje prava na eksploataciju Buškog jezera, koje se nalazi između Livna i Tomislavgrada, a koje godinama eksploatira Hrvatska elektroprivreda koja koristi vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Za sve to Hrvatska plaća samo godišnju naknadu od tri miliona BAM i to lokalnoj zajednici, dok Federacija ne dobija ni marku. Prema računu u Vladi Federacije, FBiH bi trebala dobiti sredstva od 25 miliona KM, od čega bi 22 miliona bila izdvojena za mostarsku kompaniju.

bhrt