Skoro 400 migranata na granici s Hrvatskom kod Velike Kladuše, pojačano prisustvo policije

Jutros se iz Velike Kladuše na granični prijelaz Maljevac uputilo blizu 80 osoba, ali broj se povećavao kako su pristizale nove grupe i trenutno ih ima između 350 i 400, a od graničnog prijalaza su udaljeni 100 metara. Na ovom graničnom prijelazu povećano je prisustvo pripadnika Granične policije i MUP-a USK.

Podsjećamo, blizu 200 migranta i jučer je stiglo u blizinu graničnog prijelaza Maljevac, odakle su vraćeni nekoliko sati kasnije.

Na granični prijelaz Izačić jučer je stiglo stotinjak osoba koje su napustile hotel Sedra u Cazinu gdje su bile smještene. Noć su proveli pored puta, a tokom današnjeg dana stigla je još jedna grupa migranata pa ih je u određenom trenutku bilo blizu 200. Svi oni su vraćeni u prihvatne centre.

“Koordiniranim aktivnostima pripadnika Granične policije i MUP-a USK, grupa koja je bila na udaljenosti od 600 metara od graničnog prijelaza Izačić vraćena je na tri lokacije, u dva prihvatna centra. Saobraćaj se odvija nesmetano”, kazala je Dujković.

Uprkos tome što migranti nemaju dokumente potrebne za prelazak granice, nadali su se da će preći u Hrvatsku, ali hrvatska policija je saopćila da neće dopustiti migrantima da nezakonito pređu granicu, što je bilo i očekivano.

U gradovima Krajine, a najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, trenutno se prema procjenama nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju pogodnu situaciju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope.

klix