Zatraženo kažnjavanje optuženih za zloupotrebe u Općini Novi Grad

Iznoseći završnu riječ, tužilac Senad Osmić je zatražio da Kantonalni sud u Sarajevu Eseda Radeljaša, Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića proglasi krivima za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad.

Osmić je kazao da je Kantonalno tužilaštvo dokazalo da su optuženi svjesno poduzimali radnje i ostvarili obilježja krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

“Iskazi svjedoka su relevantni i pouzdani, a i podudaraju se s materijalnim dokazima i njihova snaga je neupitna. Svi svjedoci su u cijelosti potvrdili iskaze iz istrage”, rekao je Osmić.

Osmić je istaknuo da nalaz i mišljenje vještaka Borislava Dujkovića ničim nisu dovedeni u sumnju.

“Dujković je jasno i precizno iznio hronologiju poduzetih radnji bazirajući se isključivo na materijalnoj dokumentaciji koja je pribavljena zakonito”, kazao je Osmić, dodavši da je Odbrana iznijela niz neistinitih tvrdnji prilikom saslušanja vještaka Dujkovića.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. platio Općini u iznosu 51.340,00 maraka.

Pored toga Radeljaša optužnica tereti da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo zloupotrijebio novac iz budžeta namijenjen isključivo za finansiranje partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Tužiteljica Nevena Alićehajić je izjavila da je optužena Jasmina Horo prekoračila granice svojih ovlaštenja u dogovoru s ostalim optuženim.

“Optuženi su djelovali u međusobnom dogovoru u cilju dodjele zemljišta Esedu Radeljašu”, kazala je Alićehajić.

Analizirajući iskaze svjedoka, Alićehajić je navela da je Alija Delmustafić – koji je optužen u drugom predmetu za organizirani kriminal – kazao da mu je Radeljaš rekao: “Što ja reknem, Kapetanović potpisuje”.

“Alija Delimustafić je rekao i da je Radeljaš Kapetanoviću dao vikendicu na Nišićima”, kazala je Alićehajić.

Dodala je da je Delimustafić kazao da je bio prisutan na sastanku kada je Horo rekla da će obezbijediti sve papire što se tiče općine, a da mu je Radeljaš kazao da je “Horo preselio u Buča Potok u novi stan”, te da su Radeljaš i Horo bili u bliskim prijateljskim i poslovnim odnosima.

Alićehajić je analizirala i iskaz Emira Dedovića koji je naveo da do isplate budžetskih sredstva ne bi došlo bez odluke Damira Hadžića odnosno zaključaka koje je optuženi donio.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. novembar, kada je planiran nastavak iznošenja završnih riječi Optužbe.

Detektor