Udruženje BH kuhara sigurno u obaranje rekorda u pravljenju palačinaka

Na platou Centra Skenderija u toku je obaranje postojećeg Guinnessovog rekorda u najvećem serviranju palačinaka.

– Da bi se rekord, koji drže Rusi, oborio, za osam sati mora biti napravljeno 13.000 palačinaka. Postojeći rekord je 12.716. Za dva sata napravljeno je 3.380 palačinaka. Ako nastavimo ovim tempom sigurno ćemo stići oboriti rekord – rekao je Feni član Udruženja kuhara u BiH Almir Mukača.

Predsjednik ovog Udruženja Nermin Hodžić ističe da je prvobitna zamisao bila da sudije iz Guinnessa prisustvuju današnjoj manifestaciji.

– Međutim, preskupa je to bila priča za nas od 8,5 hiljada funti. Zato smo se odlučili za drugu varijantu, te smo uplatili kotizaciju za obaranje postojećeg rekorda. Zadovoljili smo pravila da imamo deset sudija, sanitarnog inspektora, kamermana, fotografa i voditelja dnevnih aktivnosti – kazao je za Fenu Hodžić.

Postojeći rekord oboren je 25. februara 2017. godine u Moskvi gdje je servirano 12.716 palačinaka.

Osim bh. kuhara palačinke prave i kuhari iz regiona, kao i učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde, Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo.

– U pravljenju palačinki učestvuje 60 kuhara i 80 učenika. Sudije nam mjere vrijeme ali broje i palačinke – istaknuo je bh. kuhar Hamid Kujraković.

Palačinke pripremljene tokom obaranja rekorda će, uz pomoć organizacije Pomozi.ba, biti dostavljene socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za zbrinjavanje starih osoba, kao i migrantima i drugim koje će ta gesta obradovati.

Također će i posjetioci imati priliku da probaju palačinke koje pripremaju bh.kuhari, a koje su pravljene od domaćeg materijala.

 

(Vijesti.ba / FENA)