U Istanbulu će danas biti održan samit posvećen stanju u Siriji

Skupu bi, kako je najavljeno, trebalo da prisustvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i predsjednici Turske, Rusije i Francuske, Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), Vladimir Putin i Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Francuski predsjednik ranije je rekao kako je cilj samita da se učvrsti prekid vatre u sirijskoj oblasti Idlib i prodube razgovori koji se odnose na politički proces i rješenje sukoba.

Makron je, nakon telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Donald Trump) rekao da SAD i Francuska dijele iste bezbjednosne, humanitarne i političke ciljeve u Siriji i da je američki predsjednik od njega zatražio da prenese taj zajednički stav tokom samita u Istanbulu.

Pariz bi želio produženje primirja u Idlibu i garanciju pristupa humanitarnim konvojima, od kojih je najmanje šest trenutno blokirano u Damasku.

Samit u Istanbulu dešava se neposredno nakon što su vlasti u Damasku odbile formiranje ustavnog odbora u cilju političkog rješavanja krize.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura (Staffan de Mistura) dobio je negativan odgovor sirijskih vlasti na prijedlog o ustavnom odboru koji je trebalo da razmotri novi Ustav kao osnovu za političku tranziciju u toj zemlji.

Vlasti u Damasku odbijaju da Ujedinjeni narodi (UN) biraju članove odbora navodeći da je Ustav suvereno pitanje Sirije u koje ne treba niko spolja da se miješa.

U sirijskom ratu, koji je počeo 2011. godine, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili je izbjeglo u susjedne države.