Sarajevo se oprostilo od Adisa i Davora: Neprežaljeni i nezamjenjivi čuvari zakon

“Tuga koju pišemo svi zajedno i praznina koja ostaje za njima teško je opisiva riječima. Osjećaji se ne mogu opisati”, riječi su kojima je otvorena današnja komemoracija ubijenim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prije nego su Adisove i Davorove kolege smogle snage da se kroz nekoliko riječi prisjete ovih poštenih, profesionalnih, odanih i veselih policajaca, prisutni u općinskoj sali odali su im počast učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Komesar sarajevskog MUP-a Mevludin Halilović kazao je kako je u ovako teškim trenucima teško pronaći pravi način da se iskažu sva tuga i bol.

“Ovo je nenadoknadiv gubitak za porodice Šehović i Vujinović, gubitak za sarajevsku policiju u čijim redovima su njih dvojica davali maksimalan doprinos obavljajući sve svoje poslove i zadatke predano i profesionalno te gubitak za Kanton Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ličnim primjerom su pokazali šta znači časno i predano obavljati policijski posao te koliko je to težak, rizičan i opasan posao. Svi smo ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog njih dvojice nastavljati obavljati naše poslove na najbolji mogući način. Uvijek ćemo ih pamtiti i pominjati kao primjer. Porodicama Šehović i Vujinović uvijek će biti otvorena vrata MUP-a KS, uvijek će imati našu podršku. To je najmanje što možemo učiniti za njih”, istakao je Halilović.

Načelnik PU Novi Grad Nusret Selimović, u kojoj su radili Šehović i Vujinović, prisjetio se Adisa i Davora kazavši kako su iza sebe ostavili veliki doprinos za cijelu zajednicu.

“Šehović je bio pripadnik Armije RBiH. Nakon toga je započeo službu u MUP-u BiH, a nakon rata u MUP-u KS. On je 13 puta nagrađivan za svoju hrabrost. Davor je od prvog dana službe bio ponosni nosilac značke i uniforme, nagrađen je šest puta, a svakodnevno je mogao biti odlikovan za svoj rad. Nemjerljiva je vrijednost tragova koje su kroz odgovoran i profesionalan rad ostavili iza sebe. Bili su prije svega dobri ljudi, odani državi BiH i Sarajevu. U cijelom MUP-u će ostati neprežaljeni i nezamjenjivi. Sve svoje vrline pokazivali su svojim djelima, a ne ispraznim riječima. Svoje živote dali su za bolju izgradnju društva. Zahvalni smo im na svakodnevnom zalaganju za mir. Svako od nas pamtit će ih po brojnim događajima i trenucima koji će trajno svjedočiti njihovoj jedinstvenosti”, kazao je Selimović.

Potresen i u suzama, svojih kolega prisjetio se i Elfin Mujezin. Kako je kazao, družili su se u dobru i zlu, u radosti i suzama.

“Radili su pošteno i iskreno. Nisam nikada imao nikakvih problema sa svojim momcima. Bilo hladno, toplo, teško ili lako, oni su bili tu. Radili su svoje zadatake. Više sam vremena provodio s njima nego sa svojom porodicom. Porodici želim sabura, smiraja, a nama svima da ih zajednički prebolimo. Mom Adisu lijepi džennet, a mom Davoru vječna slava”, kazao je Mujezin.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić kazao je kako je more tuge, bola, bijesa, gorčine i prezira u svima koji žale za Davorom i Adisom.

“Opraštamo se od dvojice ljudina, dva primjerena sina, dva muža i oca, za braćom, prijateljima i kolegama za koje je nemoguće pronaći riječi kojima bismo ih u potpunosti opisali. Svjesni smo mi da se svi možemo naći u situaciji u kakvoj su se našli naši heroji. Birali smo da budemo na strani istine, pravde, plemenitosti, dobra i zakona, da služimo štitimo i pomažemo naše građane i državu. Nema države bez građana, niti građana bez države. Policija je u tome poseban stub države. Tako su i njih dvojica birali. Tako su birali svi policajci koji su dali svoje živote braneći ovu zemlju. Dali su svoje živote zarad mira i sigurnosti. Imamo obavezu čuvati i njegovati uspomenu na njih, pomoći njihovim najbližim, a zločince imamo obavezu izvesti pred nadležni sud kako bi bili adekvatno kažnjeni. Neće nas nikad pobijediti”, naglasio je Hadžiabdić.

Sahrana Davoru Vujinoviću bit će obavljena u 12:15 sati na groblju Sveti Josip na Ciglanama, a dženaza Adisu Šehoviću će biti klanjana u 14:30 sati na mezarju u Buća Potoku.