U Bosni i Hercegovini danas je dan žalosti

Vijeće ministara donijelo je Odluku da je u Bosni i Hercegovini danas Dan žalosti, zbog ubistva dvojice policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na svim zgradama institucija Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Vlade Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Vlada Kantona Sarajevo, također su proglasile ponedjeljak, 29. oktobar, Danom žalosti.

Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada su na njih pucali kradljivci automobila.

Šehović je smrtno stradao na mjestu događaja, a Vujinović je nakon višesatne borbe ljekara za njegov život preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS).

U toku je velika policijska potraga za počiniocima ovog teškog krivičnog djela u koju su uključene sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Privedeno je više osoba.

bhrt.ba