Crveni križ FBiH dosad obezbijedio oko 450. 000 obroka za migrante

Nemjerljiva je uloga Crvenog križa Bosne i Hercegovine, naročito kantonalne i gradske organizacije u zbrinjavanju i pomoći velikom broju migranata i izbjeglica, koji već skoro godinu dana pristižu na područje Unsko-sanskog kantona (USK). Tako će biti i u narednom periodu, zbog čega je neophodna značajnija podrška donatora, ali i državnih, federalnih i kantonalnih vlasti.

To je zaključeno danas na sastanku predstavnika Crvenog križa BiH i premijera USK Mustafe Ružnića.

-Poseban teret u posljednjim mjesecima, na sebe su preuzeli profesionalci i volonteri iz Crvenog križa USK i grada Bihaća. Uradili su vrhunski posao i nastavit će dok god bude potrebno. Imat će maksimalnu podršku federalne i nacionalne organizacije, a danas smo apelovali i da ih se maksimalno zaštiti na njihovom radnom mjestu – rekao je glavni sekretar Crvenog križa BiH Branko Leko.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić istakao je kako su članovi Crvenog križa Federacije BiH do sada obezbijedili oko 450.000 obroka za migrante i izbjeglice.

-Svi smo intenzivno uključeni u pomoć migrantima na ovoj balkanskoj ruti. Prikupili smo i velike količine odjeće i obuće, a za to se moramo posebno zahvaliti građanima Unsko-sanskog kantona, koji zaista nesebično pomažu. Crveni križ USK-a ovaj put se pokazao u najboljem izdanju, a nije izostala ni podrška gradskih organizacija. Nadamo se da će i Crveni križ u Velikoj Kladuši pojačati svoje aktivnosti, iako su i oni dali doprinos – dodao je Hodžić.

Predstavnici Crvenog križa Bosne i Hercegovine sagledat će kompletnu situaciju u Bihaću i Velikoj Kladuši, te ubrzo pripremiti i organizirati podjelu donacija koje pristižu iz evropskih organizacija. Najavljen je i skorašnji sastanak sa svim međunarodnim organizacijama, zaduženim za rješavanje humanitarnog aspekta situacije s migrantima i izbjeglicama u BiH.

 

(FENA)