Gorivo na benzinskim pumpama u BiH će pojeftiniti kada rafinerije snize cijene

Vujanović je napomenuo da se u BiH prometuje proizvodima koji su proizvod rafinacije, odnosno da su benzin i dizel koji se prodaju na benzinskim pumpama u BiH proizvod rada rafinerija iz regiona.

Iako su cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo zabilježile rast ovog mjeseca, cijena barela nafte u svijetu konstantno pada.

Prije tri sedmice cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Krajem prošle sedmice cijena nafte na londonskoj berzi je pala za 2,7 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,3 posto, tačnije na 67,60 dolara.

“Pitanje je koliko će vremena proći da rafinerije odgovore svojim proizvodima rafinacije, odnosno benzinom i dizelom, u sektoru maloprodaje. Prošle su tri sedmice od pada cijena na svjetskom tržištu pa je za očekivati da se i cijene snize u narednom periodu”, rekao je Vujanović.

On ističe da je na bh. tržištu najbitnije pratiti cijene nafte u rafinerijama koje su od važnosti za BiH.

“To su rafinerije u Rijeci, Sisku i Pančevu, a tu je INa sa skladištem u Podlugovima. Čeka se odziv rafinerija na veleprodajnu cijenu, koja će onda utjecati na maloprodajnu. Pitanje je i koliki su kontingenti koje nabavljaju naftne kompanije”, dodao je ministar trgovine u Vladi FBiH.

Prema stručnim izvještajima, cijene nafte padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za energentima, dok bi ponuda nafte krajem godine mogla porasti.

Sve do početka oktobra cijene nafte su rasle, piše Hina, zbog najave sankcija SAD-a na iranski naftni sektor početkom novembra, što je podržavalo strahovanja da će ponuda na svjetskim tržištima biti znatno manja nego potražnja.

Posljednjih sedmica ta su strahovanja splasnula, među ostalim, zbog najave Saudijske Arabije da može povećati proizvodnju ako to bude potrebno.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je prošle sedmice da je stanje na tržištu nafte “dobro”. Dodao je i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća proizvodnju za milion ili dva miliona barela dnevno.

Cijena jednog litra benzina u BiH danas iznosi, zavisno od kompanije, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.