Humanitarni uspon sarajevskih planinara za pomoć porodici Hrnjak iz Jablanice

U humanitarnom usponu Stanice planinarskih vodiča Sarajevo na najveći vrh Trebevića – Sofe (1.629 mn/v) sakupljeno je oko 1.500 KM za porodicu Nerme Hrnjak, samohrane majke troje djece iz sela Zlate kod Jablanice, a akcija još traje.

U tom usponu na Sofe (1.629 mn/v), proteklog vikenda,  sudjelovao je 71 planinar i ljubitelj prirode različitih starosnih dobi (najmlađi je imao 6, a najstariji 70 godina). Vodiči ture bili su Nedim Nalo i Sedin Salić, uz svesrdnu pomoć kolega planinarskih vodiča Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Pravcem Brus – Vrelo Krčmarica – Dobra Voda – PD ‘Vaso Miskin’ – vrh Sofe sudionici uspona prošli su za oko pet sati. Pri tom su osjetili čari planinarenja, pa i vjetar koji ih je dočekao na vrhu Trebevića. Po završetku humanitarne ture organizirano je kraće planinarsko druženje na lokaciji Brus.

– Prikupljanje novca trajat će još deset dana, a potom će biti uručen porodici Hrnjak. Novac se može uplatiti na žiro račun: Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, 3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura Trebević 2018. – saopćeno je iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Bio je to peti humanitarni pohod zaredom, a tako je ostvarena namjera Stanice planinarskih vodiča Sarajevo da postane tradicionalan. I prošlogodišnji humanitarni pohod organiziran je za porodicu Nerme Hrnjak, koja je u teškoj materijalnoj situaciji.

(FENA)