CIK bez odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH, većina za popis iz 2013.

Centralna izborna komisija (CIK BIH) danas nije donijela odluku o utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kako saznajemo, CIK BiH će napraviti jedan prijedlog koji će sadržavati različite ulazne parametre, odnosno da li će se provođenje izbornih rezultata vršiti na osnovu popisa stanovništava iz 1991. ili 2013. godine.  Taj prijedlog biće sačinjen naredne sedmice. Prema našim saznanjima, članovi CIK-a BiH Suad Arnautović i Ahmet Šantić zagovaraju popis iz 1991. godine. Ostali članovi CIK-a su za popis iz 2013. godine. To u praksi znači da će omjer snaga biti četiri naprema tri ili pet naprema dva onih članova CIK-a koji podržavaju primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine.

Podsjećamo, rasprava se vodila po pitanju na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno provođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine. Hrvatski i srpski članovi CIK-a bili su za popis iz 2013. godine, a kako saznajemo, najgorljiviji zagovornici da osnov bude popis iz 2013. godine su Branko Petrić i Stjepan Mikić, ali i Irena Hadžiabdić.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, rekla je da “izbore neko mora završiti”, a to je po svojim nadležnostima ova institucija. Ovu formulaciju inače prethodnih dana je u razgovorima sa članovima CIK-a često koristio i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je uz brojne argumente da bi za CIK jedini relevantni podaci trebali biti oni iz popisa 1991.

Podatke iz popisa 2013. ocijenio je kao nepotpune te je istakao da ne obuhvataju podatke o dijaspori. Kada bi se primijenio taj popis, on bi bio diskriminatoran.

Arnautović je rekao i da su svi dokumenti CIK-a za protekle opće izbore bili zasnovani na popisu iz 1991. Kazao je i da sva prava izbjeglih osoba proističu iz popisa 1991. i da drugačije samo može odlučiti visoki predstavnik u BiH.

Stjepan Mikić, član CIK-a, iznio je stav da osnov za određivanje broja delegata u Domu naroda PSBiH treba biti popis iz 2013.

Ukoliko bi se popis iz 2013. godine bude koristio kao osnov time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Obzirom da se to nije desilo, ovakva odluka bila bi politička legalizacija etničkog čišćenja i svega što je osuđeno kroz presude u Haškom tribunalu, pa i UZP-a.

Također, očekuje se da članovi CIK-a diskutiraju o tome da li će biti prihvaćen nacrt odluke prema kojoj bi presuda “Božo Ljubić” bila riješena na način da kod popunjavanja federalnog Doma naroda mandati budu raspodijeljeni uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja štžo je također neustavno.

Na sjednici se čulo i mišljenje da kakvu god odluku CIK donese da će u oba slučaja ona završiti pred Ustavnim sudom BiH.

(Vijesti.ba)