Pripadnici češke policije i FUCZ proširuju saradnju na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava i na kopnu

Nakon dosadašnje uspješne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike (OSPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u čišćenju vodenih tokova od eksplozivnih sredstava u Bosni iHercegovini koja je rezultirala adekvatnom obukom i osposobljenošću ronilačkog tima FUCZ  iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, uklanjanja eksplozivnih sredstava iz vodenih tokova, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti, saradnja je nastavljena i na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu.

U okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu pirotehnička služba policije Republike Česke od 29.10 do 10.11.2018. godine boravit će u Bosni i Hercegovini gdje će sa timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava  Federalne uprave civilne zaštite uklanjatieksplozivna sredstava koja su nakon NATO udara 95 god. razbacanana prostoru bivše kasarneJNA Žunovnica kod  Hadžića.

Na ovom projektu angažovan je tim od devet pripadnika Češke policije te dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina sa ukupno deset pripadnika FUCZ.

Ova veoma uspješna i dugogodišnja saradnja timova FUCZ i OSPČV započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.