Bosanac predvodio kriminalnu grupu u Austriji, Hrvat sadio, a Srbin pakovao kanabis

Ulična vrijednost droge je, prema pisanju Kleine Zeitunga, 1,23 miliona eura, a za potrebe improvizirane plantaže kanabisa članovi bande potrošili su dosta struje i elektronergetskoj kompaniji ostali dužni 110.000 eura.

Sve je počelo u novembru 2017. kada je policija otkrila jak miris kanabisa u kući u gradiću Deutsch-Wagram (Distrikt Gänserndorf). Vođa bande, 48-godišnji državljanin BiH, uhapšen je još u junu.

U podrumu je pronađeno 350 biljaka. Istraga je utvrdila da se o biljkama starao 39-godišnji državljanin Hrvatske koji je u aprilu uhapšen u Beču. Njegov saučesnik, 52-godišnji državljanin BiH, uhapšen je u maju na hrvatsko-slovenskoj granici (na osnovu međunarodnog naloga) i izručen Austriji.

Potom je policija izvela akciju u stanu koji su Hrvat i Bosanac ilegalno iznajmili u Beču. Tom prilikom uhapšen je državljanin Srbije dok je pakovao drogu.

Na kraju je izvedena akcija u skladištu u bečkom Ottakringu, gdje je pronađeno 1.300 biljaka kanabisa, a uhapšen je 31-godišnji Hrvat.

Regionalna policija Donje Austrije saopćila je da su istragom obuhvaćene još tri osobe pod sumnjom za proizvodnju i trgovinu drogom. Svi su prijavljeni tužiocu Korneuburga.

klix