Letu štuke i Dubioza kolektiv udružili snage i opjevali goruće probleme BiH

Dino Šaran, frontmen grupe Letu Štuke koji potpisuje muziku i tekst, dao je svoj osvrt na pjesmu “Zemlja gori”.

“Čovjek ili robot? ‘Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakanju Homo sapiensa u lancu ishrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali Zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspiriše ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka”, rekao je Šaran.

Aranžman i produkciju potpisuje Brano Jakubović iz grupe Dubioza kolektiv koja je o ovoj saradnji poslala kolektivnu izjavu.

“Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za saradnju, jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odljeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuju prvi rezultati ovih aktivnosti”, naveli su iz grupe Dubioza kolektiv.

“Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za videospot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršenim, dok se kreditno zadužujemo kako bismo finansirali izlaske vikendom. Hljeba i igara, dok nas robot sve ne zamijeni”, rekao je Švrakić o iskustvu sa snimanja ovog videospota.

Osim Šarana, u spotu se pojavljuju i ostali članovi benda Letu šruke, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi Dubioza kolektiva.

Letu Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album “Topla voda” koji će svjetlo dana ugledati sredinom novembra. Nakon toga slijedi koncertna promocija u regiji – već 17. novembra Letu štuke nastupaju u Velikom pogonu Tvornice kulture u zagrebu, 30. novembra u Ljubljani, 22. decembra u Beogradu, a u prvoj polovini 2019. godine u Sarajevu.

Novi album donosi deset novih pjesama u kojima se, prema riječima Dine Šarana,
društveno angažovane teme isprepliću s ljubavnim. S obzirom na to da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava ljudima prezentirati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

klix