Vijeće ministara o stanju u oblasti migracija

Sjednica Vijeća ministara BiH, koja je do sada dva puta odgađana zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda, trebalo bi da bude održana danas.

Najavljeno je da će na sjednici biti razmatrana Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, te Informacija o primopredaji kasarne „Ušivak“ u Hadžićima.

Trebalo bi da bude razmatren i Prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 70 miliona eura.

Na dnevnom redu takođe je Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juna 2018. godine, kao i Prijedlog strategije protivminskog djelovanja BiH 2018. – 2025. s Prijedlogom finansijskog plana za provedbu navedene strategije.

Biće riječi i o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine.

Predviđeno je, između ostalog, razmatranje Informacije o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – juli 2018. godine.