Dodik: Spreman sam prihvatiti novi izvještaj o Srebrenici

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj skupštini RS, a da ga dan nakon toga čeka inauguracija u Sarajevu.

Na sjednici u Skupštini RS će, kaže, biti prvo verificirani mandati novog saziva entitetskog parlamenta, a zakletvu će položiti i novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Prvo će biti birano skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata, nakon toga će zakletvu položiti novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović, a onda i ja – rekao je Dodik i precizirao da ga dan poslije čeka inauguracija u Sarajevu.

Kaže da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju certifikat i polože zakletvu, a potom da se i konstituira Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

-Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. Na prvoj sjednici inicirat ću Prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva BiH – ponovio je Dodik.

Istovremeno je pozvao sve faktore da daju najbolje ljude u komisiju koja će napraviti tačan izvještaj o Srebrenici.

– Pozivam Bošnjake da daju svoje najbolje ljude i sjednu s međunarodnim ekspertima. S istinom ćemo lakše živjeti. Ako bude takav odbor, ja sam spreman da prihvatim takav izvještaj, a ne da prihvatim ono što Valentin Incko (Inzko) priča po Vijeću sigurnosti UN-a – rekao je Dodik.

Dodik se danas u Doboju sastao s gradonačelnikom tog grada Obrenom Petrovićem, koji je rekao da je spreman da s Dodikom, čiju energiju je pohvalio, radi u narednom periodu.

Ističući da je Dodik pokazao da “voli Doboj”, u kojem je podržao određene projekte, Petrović, koji je novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH, kazao je da cijeni samo rad i da će Dodik imati njegovu podršku kako bi “radili zajedno na dobrobit RS i Doboja”.

Avaz