Novinari u Banjoj Luci traže otkrivanje nalogodavca napada na kolegu Kovačevića

Na protestnom okupljanju istakli su da još nije raspisana međunarodna potjernica za drugim napadačem Nedeljkom Dukićem, koji se sumnjiči da je s bokserom Markom Čolićem, koji je trenutno u pritvoru, pretukao Kovačevića.

-Iako je prema izvorima iz policije poznato da se osumnjičeni Dukić nalazi van granica BiH, Okružni sud odbija da raspiše potjernicu. Malo vjerujemo u njihovu želju da ovaj slučaj privedu kraju, otkriju nalogodavce i motive napada na kolegu Kovačevića – rekao je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Kaže da ne vjeruje da policija ima volju i želju da riješi ovaj slučaj.

U to sumnja i Vladimir Kovačević.

“Ne vjerujem da će se ikada rasvijetliti ovaj slučaj, da će se otkriti nalogodavci, jer činjenica je da je do sada trebalo da bude zvaničnih informacija. Najviše buni da nema nikakvih informacija iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, s obzirom na to koliku pažnju je izazvao ovaj slučaj”, ustvrdio je Kovačević.

Problematično je, dodaje, i da nema raspisivanja međunarodne potjernice.

“Izvršioci su manje više nebitni ali je vrlo bitno da se otkriju stvarni motivi i nalogodavci. Imam neke informacije, ali s njima još ne mogu da izlazim”, kazao je Kovačević.

Ukazao je i da bez obzira na sve, sa istim ili većim žarom pristupa svom poslu, ali da ne smije postati pravilo da ljudi koji profesionalno rade svoj posao, vode računa kako će završiti kada se vraćaju kući.

Na potestnom okupljanju pročitano je i pismo podrške Društvo novinara BiH, koje smatra nedopustivim da slučaj nije riješen ni dva mjeseca od napada koji se dogodio nakon što je Kovačević obavio radni zadatak na protestima “Pravda za Davida”.

Poručuju da nerješavanje ovog jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u cjelini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

klix