Preokret u SAD-u: Demokrate nakon osam godina preuzele Zastupnički dom

Tako će Zastupnički dom dobiti većinu demokrata, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom.

Ipak, ugledni New York Times izvještava da je “okončana vladavina jedne partije”. Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

“Predsjednik Donald Trump nije bio na glasačkom listiću, ali glasanje je djelovalo kao referendum o polarizirajućem američkom lideru, njegovoj politici i republikanskim političarima koji su vezali svoja bogatstva njegovom”, piše u analizi CNN-a.

Republikanci su do sada kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu odnosno 51 na prema 49, a veću u Zastupničkom domu, 236 republikanskih zastupnika na prema 193 demokratskih.

Međutim, kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

Iako se očekivao takozvani “plavi talas”, to se prema ocjenama analitičara nije dogodilo. Analitičar CNN-a naglasio je kako se, ipak, ne radi o “plavom valu” kakvom su se demokrati nadali.

Ipak, Trump je na Twitteru ishod rezultata nazvao uspjehom.

Republikanac Elijah Cummings, koji će biti predsjedavajući Komisije za nadgledanje i reformu vlade u demokratskoj većini, izjavio je za CNN da planira da ovaj komitet na temeljan i metodičan način odgovori na niz pitanja koje su republikanci ignorisali.
On je rekao i da će tražiti poreske prijave predsjednika Trump da bi utvrdio da li postoje sukob s Ustavom čiji član zabranjuje zvaničnicima da primaju poklone stranih vlada bez saglasnosti Kongresa.

Amerikanci su na ovim izborima dobili do sada najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29). Ona je demokrata iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom.

Ayanna Pressley (44) iznenađenje je iz Bostona. Ova demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu.

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa.